De klassieke WordPress editor

Waar vind je de editor? Maak een nieuwe pagina aan of een nieuw bericht aan. Je krijgt dan een scherm van je pagina/bericht dat lijkt op een Worddocument met daarboven een aantal knoppen. Dit is de editor. De editor is de plaats waarin je je berichten en pagina’s kunt aanmaken. Het lijkt een beetje op Microsoft Word. Als je de uitgebreide tekstopmaak wilt weergeven klik je op de button werkbalk weergeven/verbergen. Dit wordt ook wel de toolbar genoemd.

Standaard heb je in WordPress een aantal opties om tekst op te maken.

De meeste spreken wel voor zich. Probeer ze maar eens uit.

 media (plaatjes, pdf, video) toevoegen

 Lettergrootte. Je kunt de tekst onderverdelen in alinea’s (nomale tekst) en kopjes. Als je op de afbeelding alinea klikt kun je kiezen voor [koptekst1], [koptekst2], enz. De titel van de pagina is altijd koptekst 1. Dus kies voor titels in je artikel voor koptekst 2 of 3.

 B staat voor Bold: vetgedrukt. Selecteer de tekst, klik op [B] en de hele tekst wordt vet gedrukt. 

Dit staat voor Italic: schuingedrukt. Selecteer de tekst, klik op [I] en de hele tekst wordt schuin gedrukt. Vet en schuin kan natuurlijk ook. 

 Een opsomming toevoegen met bolletjes of cijfers.

 Een blockquote toevoegen. Ideaal om een quote weer te geven. Het ligt aan het thema dat je gebruikt hoe dit wordt weergegeven: met grote aanhalingstekens in de kleur van je thema, of met een inspringende tekst en gekleurde streep er voor of nog anders. Probeer het uit.

Uitlijning van de tekst: net als in Microsoft Word kan dit links, gecentreerd of rechts zijn.

 Link toevoegen. Dit kan een link zijn naar een andere pagina of een bestand. Selecteer de tekst, en plak de url van de pagina waar je naar wilt linken. Klik hier voor een uitgebreide uitleg.

Link verwijderen.

Lees meer tag. Soms wil je van een bericht op de overzichtspagina alleen een korte introductie weergeven en verder een [lees meer] knop of tekst. Dat doe je bij dit icoontje. Je bepaalt zelf waar je de tekst afbreekt.

De ‘gootsteen’. Klik hier op om extra knoppen op de werkbalk te tonen of te verbergen.

 Tekst doorstrepen. Selecteer de tekst en klik op het icoontje. De tekst wordt doorgestreept. 

Horizontale lijn invoegen. Ga naar een nieuwe regel en klik op het icoontje. Er verschijnt nu een horizontale lijn.

Tekstkleur wijzigen. De algemene kleuren van de tekst en kopjes regels je centraal op een andere plek, zodat alle kopjes dezelfde kleur hebben. Wil je nu een keer een accent geven dan kan dat. Selecteer de tekst, klik op het icoontje en kies de kleur. Zo heb je een gekleurde tekst! 

Tekst plakken vanuit een tekstbestand, zoals bijvoorbeeld Word. Je kunt overigens ook heel goed tekst plakken zonder dit icoontje te gebruiken. De opmaak wordt niet altijd meegenomen.

 Het gummetje staat voor: opmaak verwijderen.

Symbool toevoegen.

Inspringen van de tekst vergroten of verkleinen.

Ongedaan maken van de laatste handeling

Opnieuw uitvoeren van de laatste actie.

Openen van een scherm met sneltoetsen. De standaard sneltoetsen zijn CTR + letter. CTR + u = bijvoorbeeld onderstreept. tekst selecteren en dan de sneltoetsen Als je met Word gewend bent om sneltoetsen te gebruiken is dit een optie. Zelf gebruik ik ze weinig.