Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Als je Googelt op WordPress krijg je twee formele websites te zien: WordPress.com en WordPress.org. Allebei werken ze met de software WordPress. Maar wat is dan het verschil tussen die twee? Hoe kom je tot een goede keuze? 

Allereerst: wat is wat.

WordPress.com

WordPress.com is de WordPress software inclusief de hosting ervan. Jouw website draait op de server van WordPress. WordPress.com is een website waarop je een gratis account kunt aanmaken om te starten met je eigen website. De extensie .com staat in dit geval voor commercieel. Huh? Commercieel en gratis? Hoe zit dat dan? Je kunt inderdaad helemaal gratis een website aanmaken die er ook nog eens goed uit ziet. Er zijn heel veel thema’s waar je uit kunt kiezen om het uiterlijk naar je hand te zetten. Addertjes? Je hebt niet de volledige controle over je website en als je uitbreidingen wilt zul je moeten betalen.

WordPress.org is de organisatie achter WordPress.

WordPress.org is de oranisatie achter WordPress. Er is ook een Nederlandse WordPress : hier kun je de laatste versie van WordPress in het Nederlands downloaden en nog veel meer. Zo kun je thema’s en plugins uploaden, informatie zoeken, feedback vragen en meer.

Wat zijn de verschillen?

10 belangrijke punten

1. Domeinregistratie
2. Webhosting
3. De installatie
4, Thema’s
5. Plugins
6. Beveiliging
7. Webshop
8. Advertentie
9. Controle over jouw website
10. Google

WordPress.comWordPress.org
Domeinreigstratie:
Bij de gratis versie wordt het adres zoiets als jouwwebsite.wordpress.com. Wil je een eigen domeinnaam zoals jouwwebsite.nl (dus zonder de naam wordpress er in) dan moet je hiervoor betalen. Hoeveel hangt af van het pakket dat je kiest. Let op: bij registratie via WordPress.com is de domeinnaam van jou, maar je website niet. Die blijft van WordPress.
Domeinregistratie:
Je moet zelf je domeinnaam registreren. Waar je dit doet bepaal je helemaal zelf.Webhosting:
WordPress is jouw webhost. Jouw website draait op de server van WordPress. Gratis bij een naam als jouwwebsite.wordpress.com. Keuze uit 2 pakketten als je meer wilt.
Webhosting:
Volledige vrijheid om een webhost en een hostingpakket te kiezen.


Installatie:
Installatie wordt voor je gedaan. Je maakt een gratis account aan en een paar klikken later staat je basis-website online.

Installatie:
Bij de meeste providers is dit in 1 klik gebeurt. Als dat niet kan moet je de WordPress software eerst downloaden op je computer (Nederlandse WordPress pagina) en daarna uploaden op de server van je provider. Hiervoor heb je een bepaald programma nodig, zoals bijvoorbeeld Filezilla. DIt programma moet je dan ook weer eerst downloaden. Vervolgens moet je dan nog 5 stappen doorlopen. Dit lijkt iets ingewikkelder, maar in de praktijk valt het erg mee en zoals gezegd, meestal kun je dit wel uitbesteden.

 

 

WordPress.com

 

 

WordPress.org

 

Domeinregistratie: Bij de gratis versie wordt het adres zoiets als jouwwebsite.wordpress.com. Wil je een eigen domeinnaam zoals jouwwebsite.nl (dus zonder de naam wordpress er in) dan moet je hiervoor betalen. Hoeveel hangt af van het pakket dat je kiest. Let op: bij registratie via WordPress.com is de domeinnaam van jou, maar je website niet. Die blijft van WordPress.

 

 

Domeinregistratie: Je moet zelf je domeinnaam registreren. Waar je dit doet bepaal je helemaal zelf.

 

Webhosting: WordPress is jouw webhost. Jouw website draait op de server van WordPress. Gratis bij een naam als jouwwebsite.wordpress.com. Keuze uit 2 pakketten als je meer wilt.

 

 

Webhosting: Volledige vrijheid om een webhost en een hostingpakket te kiezen.

 

Installatie: Installatie wordt voor je gedaan. Je maakt een gratis account aan en een paar klikken later staat je (basis-)website online.

 

 

Installatie: Bij de meeste providers is dit in 1 klik gebeurt. Als dat niet kan moet je de WordPress software eerst downloaden op je computer (Nederlandse WordPress pagina) en daarna uploaden op de server van je provider. Hiervoor heb je een bepaald programma nodig, zoals bijvoorbeeld Filezilla. DIt programma moet je dan ook weer eerst downloaden. Vervolgens moet je dan nog 5 stappen doorlopen. Dit lijkt iets ingewikkelder, maar in de praktijk valt het erg mee en zoals gezegd, meestal kun je dit wel uitbesteden.

 

Thema’s: keuze uit voorgeselecteerde thema’s. Dat zijn er een paar honderd, maar toch geen volledige keuzevrijheid

 

 

Thema’s: Volledige vrijheid uit een onbeperkt aantal thema’s. Gratis en betaalde thema’s. Kijk maar eens op nl.wordpress.org/themes/

 

Plugins: Plugins installeren is niet toegestaan. Dat is een enorme beperking.

 

 

Plugins: installeer wat je wilt, gratis of betaalde plugins. Maar doe dit wel met beleid. Te veel plugins kunnen je site namelijk vertragen en gratis plugins kunnen malware bevatten, In principe zijn de plugins die je kunt downloaden op WordPress.org veilig.

 

Beveiliging: Beveiliging, updates en backups worden allemaal voor je geregeld. Don’t worry, be happy.

 

 

Beveiliging: Beveiliging, updates en backups moet je zelf regelen. Hier zijn plugins voor, maar je moet wel weten wat je doet. Installatie en met name configuratie van deze plugins kan best wel lastig zijn. Heb je een goede provider, dan worden regelmatig backups gemaakt en hoef je je hierover geen zorgen te maken.

 

Webshop: Voor een webshop moet je flink bijbetalen. Mijnwebwinkel is dan vaak een beter alternatief.

 

 

Webshop: Er is een gratis plugin WooCommerce die fantastisch werkt. Als winkel, maar ook als je online producten zoals e-boeks, online trainingen of video’s wilt verkopen.

 

Advertenties: Bij de gratis versie worden advertenties getoond, waar je geen invloed op hebt. Zo kan het zomaar gebeuren dat er advertenties op je site komen van je concullega: die heeft immers dezelfde doelgroep! Als je geen advertenties wilt moet je betalen. Aan de andere kant geldt het hier ook: als je zelf advertenties op je website wilt zetten ben je hierin heel erg beperkt.

 

 

Advertenties: Jij bepaalt of je wel of geen advertenties op je website wilt en waar je ze dan wilt plaatsen en hoe groot ze dan moeten zijn. Ben je affiliate? Dan kun je met deze advertenties geld verdienen.

 

Controle over je website: Je bent niet volledig ‘baas over eigen website’:

  • de website is eigendom van WordPress (ook als je de domeinnaam hebt geregistreerd)
  • je hebt geen controle over de getoonde advertenties (bij gratis versie)
  • je hebt slechts beperkte keuze uit thema’s
  • je mag geen plugins installeren
  • als je je website wilt verwijderen blijft die nog even staan om je de kans te geven op deze beslissing terug te komen.

 

 

Controle over je website: De website is volledig van jou. Jij bepaalt de inhoud en wie wat mag zien. Je kunt de website verkopen. Je kunt de website per direct volledig verwijderen. Kortom: je kunt er mee doen wat jij wilt.

 

Google: Website wordt goed gevonden door Google.

 

 

Google: Je kunt zelf aan zoekmachineoptimalisatie doen dankzij plugins als Yoast. Grote voordeel: zelf je belangrijkste zoekwoorden invullen. Marketingtechnisch gezien een absolute pre.

 

Wat is de beste keuze?

Wil je alleen maar kennis maken met het systeem WordPress? Of gebruik je de website alleen voor hobby-doeleinden en wil je geen geld uitgeven aan je website? Ga dan voor de gratis versie van wordpress.com.

Wil je baas zijn over je eigen site, geen reclame en zelf bepalen welke thema’s en plugins je wilt installeren? Kies dan voor wordpress.org, omdat de site dan echt van jou is en je alle mogelijkheden kunt gebruiken om van je website een belangrijk marketinginstrument te kunnen maken.