WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel gemakkelijk een website kunt maken én onderhouden.
Wat is een CMS?
Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. Iedere website is opgebouwd uit zogeheten HTML-code. Een Content Management Systeem (CMS) zorgt er voor dat je een website zelf kunt onderhouden en aanpassen zonder dat je code hoeft te gebruiken. Het systeem schrijft dus de code voor je en jij kunt je bezig houden met de content (inhoud) van je website. Daarnaast kun je met meerdere personen aan je website werken. En je kunt aan je website werken waar een en wanneer je maar wilt. Dat wil zeggen: als er een internetverbinding is. Handig!
Waarom WordPress?
1. WordPress is een grote community
WordPress is heel populair. Het is zelfs het populairste open-source content management systeem ter wereld. Dat zegt iets over de kwaliteit. Daarnaast bestaat WordPress uit een grote community. Dankzij deze grote community is er veel kennis. Heb je een vraag of probleem? Leg het voor en er is altijd wel iemand die het antwoord of de oplossing weet. Een ander voordeel is dat veel ontwikkelaars thema’s en plugins ontwikkelen. Vaak doen ze dit gratis. Waarom gratis? Om je kennis te laten maken met hun product. Bevalt het product? Dan hebben ze meestal een uitgebreidere betaalde versie.
2. WordPress is gratis software
De WordPress software is gratis. Daarmee zet je al snel een professionele website online. Is je hele website dan gratis? Nee, want je hebt nog wel een eigen domeinnaam en een webhostingpakket nodig.
3. Je bent snel online met je nieuwe website
Voor je eigen WordPress website of blog heb je een domeinnaam en hosting nodig. Hosting is het huren van een beetje ruimte op een snelle en veilige server die constant verbonden staat met het internet. Dit noem je de hostingprovider. De installatie van WordPress kun je uitbesteden aan sitevisie of zelf doen. Veel providers bieden een WordPress pakket waarbij zij de installatie al voor je doen. Zelf WordPress installeren is ook goed te doen. Het gaat volgens een duidelijk stappenplan waar je online doorheen geloodst wordt.
4. WordPress is gebruiksvriendelijk
Dit geldt zowel voor de bezoekers van je website als voor jou als beheerder. Het Dashboard waar je jouw website beheert is enorm gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Met een paar klikken heb je een nieuwe pagina gemaakt, je menu veranderd of een ander thema geïnstalleerd.
5. Er zijn veel gratis WordPress plugins
Een plugin is stukje software waarmee je een functionaliteit aan je website kunt toevoegen. Dankzij de grote community achter WordPress zijn er tienduizenden gratis plugins beschikbaar. Daarnaast zijn er nog eens duizenden betaalde plugins. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plugin voor. Waar je dan aan moet denken? Sliders, nieuwsbrieven, SEO (zoekmachineoptimalisate, Google), snelheid, integratie social media, zelfs webshops.
6. Er zijn veel gratis thema’s
Thema’s vormen het uiterlijk van je website. Er zijn veel goede gratis thema’s te downloaden. Vaak heeft een gratis thema ook een betaalde versie met meer functionaliteiten.
7. Het is gemakkelijk om social media te integreren
Social media: je kunt er niet meer omheen. Social media integreren binnen je website kan bij WordPress op veel manieren. Je kunt bijvoorbeeld share buttons installeren, zodat bezoekers jouw berichten kunnen delen. Je kunt ook denken aan een Instagramfeed, een Facebookfeed of een Pinterest volgknop.
8. WordPress is veilig
Je wilt natuurlijk dat jouw website veilig is. De ontwikkelaars van WordPress ook. Zij doen er alles aan om de beveiliging up-to-date te houden.
9. WordPress is zoekmachine vriendelijk
Als je een website hebt wil je natuurlijk ook dat deze goed gevonden wordt door Google en andere zoekmachines. WordPress is zeer zoekmachine vriendelijk. Je kunt dankzij dit systeem en de vele plugins zelf heel veel zelf aan SEO (zoekmachineoptimalisatie) doen. Wat dan? Even technisch: je kunt vriendelijke urls aanmaken en alternatieve titels voor afbeeldingen toevoegen. Er is zelfs een plugin (de SEO plugin van Yoast ) die je helpt met een sitemap, het instellen van titels en zelfs bij het optimaliseren van je teksten.
10. Met WordPress kun je berichten inplannen
Wie schrijft, die blijft. Google houdt van een site waar regelmatig iets gebeurt. Dat kun je regelen door regelmatig een blog te schrijven. Het mooie van WordPress is dat je pagina’s en berichten kunt inplannen. Dus zit je een keer ‘in the flow’ schrijf dan een hele rits artikelen en plan ze in. Zo kun je regelmatig publiceren. Zelfs als je op vakantie bent!

Geen zin om alles zelf uit te zoeken? Geef even een berichtje en ik neem even contact met je op.