Werken met categorieën

Categorieën kun je gebruiken om  berichten op een eenvoudige manier te groeperen. Vergelijk het met een krantenberichten. Die vallen onder verschillende rubrieken : Binnenland, Buitenland, Politiek, Columns et cetera.

Om (nieuws-)berichten in je website overzichtelijk te houden, worden deze geplaatst in een categorie. Stel je hebt een website waarin je over je hobby’s schrijft. Dan zouden de berichten in de volgende categorieën ingedeeld kunnen worden.

 • tuinieren
 • fotograferen

Schrijf je losse verhalen en columns over actuele zaken dan zou je de volgende categorieën kunnen gebruiken:

 • gedichten
 • korte verhalen
 • columns

Categorie aanmaken

Een categorie Kun je op twee manieren aanmaken.

 1. Onder het kopje [Berichten] in WordPress
 2. Bij het bericht zelf.

1. Op je dashboard bij het kopje [Berichten].

Als je klikt op [Categorieën] kom je op een pagina waar je een categorie kunt aanmaken. Je ziet hierbij vier opties staan: Naam, Slug, Hoofd en omschrijving.

Naam Bij naam, vul je de gewenste naam in van je categorie, bijvoorbeeld [tuinieren].

Slug De slug wordt het adres (url) van je categorie. Bijvoorbeeld www.jewebsite.nl/tuinieren. Je kunt gewoon hetzelfde woord invullen bij de slug. Als je deze leeg laat gebeurt dit overigens automatisch. Bestaat de naam uit meerdere woorden dan zie je bij de slug dat er streepjes tussen staan, bijvoorbeeld tuinieren-in-de-zomer

Hoofd Bij de optie “hoofd” kun je  de categorieën onderverdelen als dit nodig is. Als er nog geen categorieën onderverdeeld hoeven te worden op je kun je deze optie op “geen” laten staan. De hoofdcategorie is bijvoorbeeld [Tuinieren], dan kunnen subcategorieën zijn; bloembollen, struiken, zomerbloeiers:

 • Tuinieren
  • bloembollen
  • struiken
  • zomerbloeiers

Omschrijving Bij de omschrijving vul je een korte omschrijving in van de categorie.

2. Categorie bij een bericht

Wanneer je een nieuw bericht schrijft in WordPress heb je aan de rechterkant van het scherm de mogelijkheid om je bericht bij een bepaalde categorie in te delen. Wil je een nieuwe categorie aanmaken dan kan dat hier ook meteen.

Alle berichten in WordPress moeten aan een categorie gekoppeld worden.

De categorieën worden op deze manier een verzameling van goede content. Zoekmachines kunnen op deze manier categorieën als verzamelpagina’s indexeren en zo bouw je met je website autoriteit op voor verschillende onderwerpen.