WordPress Widgets

Een WordPress widget is een klein blokje op je website dat een specifieke functie uitvoert. Zo kan een widget een zoekveld zijn, maar ook gewoon een blokje met tekst en een afbeelding.

Een widget kan verschillende zaken bevatten zoals een veld met daarin je openingsuren, een aangepast menu, een opsomming van je
laatste blogberichten, een Facebook Like-knop enz…

Widgets kunnen alleen in een specifiek gebied geplaatst worden.  Vaak is dit in de zijbalk (sidebar) of in de onderkant  (footer) van de website. Elk thema beschikt over 15 widgets. Het door jou gekozen thema bepaalt welke extra widgets beschikbaar zijn.

Widgets toevoegen

Een widget toevoegen kan op twee manieren: via het dashboard of via de customizer.

Om een widget toe te voegen via het Dashboard ga je naar [Weergave] –>  Widgets. 
Om een widget toe te voegen via de Customizer ga je in je dashboard in de bovenste balk naar [De naam van je website[ –> Customizer. 

widgets



Alle WordPress widgets op een rijtje

In WordPress zitten standaard 15 widgets. Afhankelijk van je thema en plugins kunnen dit er meer worden. Deze standaard widgets kun je  altijd bij elke WordPress-website toevoegen.

  1. Aangepast menu
  2. Afbeelding
  3. Archief
  4. Audio
  5. Categorieën
  6. Kalender
  7. Meest recente berichten
  8. Meta
  9. Pagina’s
  10. Recente Reacties
  11. RSS
  12. Tagwolk
  13. Tekst
  14. Video
  15. Zoeken

1. Aangepast menu

Met de widget [Aangepast menu] kun je ervoor zorgen dat je een menu kunt toevoegen aan een widget-gebied op je website.

De menu’s die je bij deze widget kunt selecteren kun je maken bij Weergave – -> Menu.

Zo kun je een verkort menu plaatsen in bijvoorbeeld de footer van alleen de homepage, productenpagina en contactpagina.

2. Afbeelding

De widget [Afbeelding] is pas sinds WordPress versie 4.8 beschikbaar gekomen. Sinds versie 4.9 kun je bij de widget Tekst ook een afbeelding plaatsen. Dat maak in mijn  ogen deze widget overbodig.

3. Archief

Met de widget [Archief] kun je een lijst met maanden tonen in de sidebar van je website. Zodra een bezoeker op een maand klikt komt de bezoeker op een pagina terecht met alle artikelen die in de desbetreffende maand zijn geplaatst.

Tijdens het toevoegen van de widget kun je ervoor kiezen om ook het berichtenaantal naast de maanden weer te geven. Tevens heb je de optie om aan te geven of de lijst in een dropdown menu geplaatst moet worden. Deze optie is handig wanneer je lijst langer en langer wordt en anders teveel ruimte in beslag neemt.

4. Audio

Wanneer je veel bezig bent met audio, dan kan de widget [Audio] een hele handige toevoeging voor jou zijn. Met deze widget kun je namelijk een audio player op je website plaatsen.

Het enige wat je hoeft te doen is de widget toevoegen in een widget-gebied en een audio-bestand uploaden en selecteren. Je bezoekers kunnen hier vervolgens naar luisteren dankzij de audio player.

5. Categorieën

Op je WordPress-website kun je jouw artikelen koppelen aan categorieën, zodat je voor je bezoekers een goed overzicht kunt maken. Met de widget [Categorieën] kun je alle categoriepagina’s zichtbaar maken in bijvoorbeeld de sidebar van je website. Bezoekers kunnen dan eenvoudig navigeren naar de juiste categorie.

Bij de widget heb je een aantal opties. Zo worden categorieën standaard in een lijst getoond, maar het is ook mogelijk om dit in een dropdown menu te zetten. Verder kun je ook de hiërarchie tonen van de categorieën en het berichtenaantal per categorie.

6. Kalender

De WordPress widget [Kalender] laat natuurlijk een kalender zien. Het is een kalender die laat zien op welke dagen je een bericht hebt geplaatst.

7. Meest recente berichten

Met de widget [Meest recente berichten] kun je laten zien wat jouw meest actuele berichten zijn. Verder kun je hierbij aangeven hoeveel berichten je in de widget wilt weergeven en of je ook de datum van je berichten wilt tonen.

8. Meta

De widget [Meta] plaatst een aantal links om naar het sitebeheer te gaan (als je bent ingelogd), in- of uit te loggen, naar de RSS feed te gaan van de berichten of reacties en een link naar WordPress.org. Ik gebruik deze widget nooit.

9. Pagina’s

De widget [Pagina’s] plaatst een lijst van al je pagina’s. Niet echt handig als je heel veel pagina’s hebt. Dan kun je beter een aangepast menu maken met alleen die pagina’s die je wilt weergeven.

Bij deze widget is het verder mogelijk om de soorteervolgorde van de pagina’s te bepalen en je kunt pagina’s uitsluiten. Om een pagina uit te sluiten zal je de pagina ID moeten invullen. Deze kun je vinden in de lijst van [Alle pagina’s]. Een aangepast menu aanmaken is sneller.

10. Recente reacties

Wil je de recente reacties van je bezoekers op je website tonen? Met de widget [Recente reacties] is dit mogelijk. Op deze manier kun je andere bezoekers misschien verleiden om ook een reactie achter te laten, om ook in de lijst met recente reacties te komen.

Het enige dat je hier kunt invoeren is de titel die boven de recente reacties verschijnt en het aantal reacties dat je wilt weergeven.

11. RSS

RSS feeds worden steeds minder gebruikt, maar bestaan nog wel.

Wanneer je de widget toevoegt kun je een URL toevoegen van een RSS feed die je wilt weergeven. Andere opties die je krijgt is om een stukje van de inhoud te tonen, de auteur en datum.

12. Tagwolk

Met de widget [Tagwolk] kun je de meest gebruikte tags weergeven in de sidebar of andere widget-gebied op je website. Deze komen achter elkaar te staan en de populairste woorden zijn wat groter dan de andere woorden.

Hoewel de widget tagwolk heet, kun je ook selecteren dat je juist de categorieën wilt weergeven.  Persoonlijk vind ik dat je de categorieën beter kunt toevoegen met de widget categorieën.

13. Tekst

In de widget [Tekst] kun je zoals de naam al zegt tekst plaatsen. Je kunt er eigenlijk alles mee doen wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld de facebook like box erin plaatsen, een YouTube video, maar natuurlijk ook een normaal stukje tekst.

Sinds de laatste update heeft de tekstwidget ook een rich-tekst editor, zodat je de tekst kunt opmaken. Hierdoor kun je makkelijk stukjes tekst vet of schuin drukken, lijsten  maken of een link invoegen. En je kunt nu ook een afbeelding toevoegen. Heel handig. Zo kun je bijvoorbeeld je nieuwste product hier plaatsen.

14. Video

Wanneer je video’s op je website wilt plaatsen, zou je ook kunnen kijken naar de widget [Video]. Je kunt deze widget gebruiken door een video te uploaden en deze vervolgens te selecteren.

De videowidget is handig wanneer je bijvoorbeeld bovenaan in de sidebar een welkomstvideo wilt plaatsen. Minpuntje van deze widget is dat je de video op je website zelf moet plaatsen. Je kunt niet een YouTube video selecteren.

15. Zoeken

Een eenvoudige manier om een zoekformulier op je website te plaatsen is met behulp van de widget [Zoeken]. Je hoeft niets in te stellen, het enige dat je kunt doen is een titel invoeren.

Zodra je de widget toevoegt komt er een zoekformulier op je website die gebruik maakt van de standaard WordPress zoekfunctionaliteit. Het is verder afhankelijk van je thema hoe de zoekresultatenpagina eruit ziet.