Er zijn drie manieren om WordPress te installeren
- Uitbesteden
- Via het controlepaneel van je provider
- Handmatig
Uitbesteden
Zoek iemand die dit voor je wil doen. Dat kan je provider zijn. Meestal betaal je hier wel extra voor. Voor al mijn cursisten geldt dat ik dit gratis voor je doe 😉
Via de provider
Veel providers hebben een zogenaamde snel-installatie. Met 1 druk op de knop is WordPress geïnstalleerd en dan kom je direct in een 5-stappenplan om je verder in het installatieproces te helpen. Zorg dat je de database gegevens bij de hand hebt, want die zijn essentieel bij dit proces. Je kunt stap 3 dan overslaan.
Handmatig WordPress installeren
De stappen die nodig zijn om WordPress handmatig te installeren
- WordPress downloaden van wordpress.org (ga voor de Nederlandse versie naar de Nederlandse afdeling)
- MySQL-database aanmaken via het controlepanel van je hosting
- WordPress uploaden via FTP naar je server
- WordPress installatie afronden: de 5 stappen van WordPress
De stappen uitgelegd:
1. WordPress downloaden van wordpress.org
Je kunt de laatste versie van WordPress downloaden op de website wordpress.org. Hier download je de Nederlands talige versie van WordPress. Sla deze bestanden op in een mapje op je computer waar je ze snel kunt vinden. Ik heb bijvoorbeeld een mapje [Laatste versie WP] gemaakt.
2. MySQL-database aanmaken via het controlepanel van je hosting
Voor je WordPress installatie heb je een MySQL-database nodig. Deze database kun je aanmaken via je hostingpaneel.
Ga naar de website van je hostingprovider en log in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hebt gekregen. Vervolgens klik je op de knop [database aanmaken].
Er komt nu een nieuw scherm naar voren waar je een gebruikersnaam en een wachtwoord kunt kiezen. Je gebruikersnaam en wachtwoord mogen niet overeen komen. Kies een moeilijk wachtwoord en maak gebruik van speciale tekens als: ^%@#!. Sla dit wachtwoord meteen goed op, want niemand anders weet dit!
Klik op [Aanmaken[. Je hebt nu een nieuwe database aangemaakt met de door jou gekozen gegevens. Bewaar deze gegevens goed!!!! Je hebt ze nodig om WordPress te kunnen installeren.
Het kan ook zijn jouw hostingprovider al een database voor je heeft aangemaakt. In dat geval krijg je per mail de gegevens (naam Database, Gebruikersnaam, Wachtwoord)
3. WordPress uploaden via FTP naar je server
Stap 3 is het uploaden van WordPress naar je server. Hiervoor moet je gebruik maken van een FTP-programma. FTP staat voor File Transport Protocol. Met het FTP programma maak je een verbinding met de bestanden op je server. Een goed programma voor Mac en Windows is Filezilla. Donwload Filezilla. Het is gratis. Je hebt de Cliënt versie nodig.
Open Filezilla. Om verbinding met je server te maken moet je jouw ftp-naam, gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Deze gegevens heb je van je provider ontvangen. Het zijn de FTP-gegevens. Heb je deze gegevens niet? Neem dan contact op met je provider.
Vul nu de velden in: ftpadres, gebruikersnaam en wachtwoord. Het veld [port] mag je leeg laten.
Dan klik je op [Snelverbinden]. Je krijgt nu een verbinding met je server en krijgt links de mappen van je computer en rechts de mappenstructuur van je server te zien. Je opent nu de map httpdocs of public_html of www. Het verschilt per provider hoe deze mappen worden genoemd. Deze info heb je van je provider ontvangen per mail.
In het linkerscherm zoek je de bestanden op van WordPress. Vervolgens selecteer je al deze bestanden en sleep je deze naar rechts in het Filezilla venster, in de geopende httpdocs of public_html of www map.
Het kan even duren voordat de mappen zijn geüpload op je server. Is het uploaden klaar dan is de voorbereiding klaar en kun je beginnen met de 5-stappen van WordPress.
4. WordPress installatie afronden: de 5 stappen van WordPress
Ga naar www.jouwdomeinnaam.nl.
Je krijgt nu een popupscherm met het verzoek om database en wachtwoord gereed te houden. Klik op de button [Laten we starten]
Stap 2: gegevens invullen
Deze gegevens heb je ontvangen of zelf aangemaakt bij de voorbereidende stappen. Als hostnaam zul je vaak [localhost] aantreffen, maar het kan ook iets zijn als mysql.jouwdomeinnaam.nl.
Tableprefix staat standaard op wp_ (van WordPress). Heb je meerdere sites of wil je je site extra beveiligen vul hier dan iets anders in met _, bijvoorbeeld dve_
Klik op [versturen]
Stap 3:
Woohoo, gelukt! Volgende
Stap 4: Weer invulvelden:
Websitetitel:
Hier vul je de titel van je website in. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Sitevisie of Bloemenzaak de Pioenroos. Dit is de titel die bovenaan in de balk van je browser komt te staan. Deze titel kun je later weer aanpassen.
Gebruikersnaam:
Hier vul je de gebruikersnaam in waarmee je straks gaat inloggen op je WordPress website. Alles is goed, behalve ADMIN. Die gebruikersnaam is te makkelijk te raden en daarom niet veilig. Let op: de hier gekozen gebruikersnaam kun je later niet wijzigen!
Wachtwoord:
Hier vul je het wachtwoord in voor je WordPress website login. WordPress doet al een suggestie voor een goed wachtwoord. Zelf kiezen kan ook, maar maak dan gebruik van speciale tekens, hoofdletters, kleine letters en getallen. Je kunt als wachtwoord ook een zinnetje nemen, bijvoorbeeld “MijnHondHeetDaisy!” Dat is vrijwel niet te raden voor hackers.
E-mailadres:
Hier vul je het e-mailadres in dat WordPress kan gebruiken voor belangrijke berichten. Op dit e-mailadres ontvang je een bevestigings e-mail van je WordPress installatie en instructies als je jouw wachtwoord bent vergeten. Dat hoeft niet je info@domeinnaam.nl te zijn. Het mag ook je persoonlijke mailadres zoals naam@gmail.com zijn.
Zoekmachinezichtbaarheid:
Als je het vakje aanvinkt vraag je de zoekmachines en Google je site niet te indexeren. Handig als je je site nog aan het bouwen bent. Vergeet niet om het vinkje weer weg te halen als je formeel online bent en goed gevonden wilt worden.
Stap 5: gelukt
Je kunt nu inloggen. Je kunt voor de eerste keer inloggen op je website met je net gekozen gebruikersnaam en wachtwoord.
De volgende keer moet je inloggen bij www.jouwdomein.nl/wp-admin.
Inlogscherm:
Gegevens onthouden: dit vink ik zelf nooit aan uit oogpunt van veiligheid. Geen wachtwoorden automatisch laten bewaren!
Is het je gelukt? Zet de url hier dan onder in een reactie. Meteen goed voor Google!